De komende 10 minuten, aandacht voor vandeRegio.
vandeRegio is een politieke partij die meedoet aan de Europeseparlementsverkiezingen. Ze hebben een — ja: een eigen perspectief — een eigen perspectief om het van onderop te willen bouwen. Om vanuit dat eigengerijde, van wat dichtbij ons is. Dat staat eigenlijk haaks op Europa, wat meestal als te ver weg, te complex, te hoog over wordt gezien. Nee, we moeten politiek maken, zo dicht mogelijk bij huis. Dan is het misschien een beetje ironisch om dan — als dat het doel is — om dan wel mee te doen aan de Europese parlementsverkiezingen.
Nee. Het is eigenlijk heel simpel: als je hier het mogelijk wil maken — hier, aan de keukentafel, in de gemeente, in jouw regio — dan moet je ook zorgen dat je ook iemand hebt die daar aan tafel zit. Dat is wat ik wil gaan doen. Dat is wat vandeRegio wil bereiken. We willen gaan zorgen dat, dat maatwerk, dat wij lokaal kunnen maken, daar gaan mogelijk maken. Zodat aan de randvoorwaarden die hier, op dat lagere niveau van de gemeente of van de provincie, aan kan gaan voldoen. Dat je daar speelruimte krijgt. Mogelijkheden om net die nuance zo te leggen, dat het het beste is voor jouw regio. Voor jouw gebied. Voor jou streek. Waar jij gewoon woont, werkt, leeft... Daarvoor moet je naar Europa. Daarvoor moet je gaan zorgen dat op de plek waar die diversiteit van meningen de orde van de dag is, waarin al die verschillende landen, met verschillende uitgangspunten, met elkaar het gesprek aan gaan. Daar moeten we gaan zorgen, dat ze daar gaan denken: niet in landspolitiek, maar in regiopolitiek. Om te gaan zorgen dat die verschillen er zijn binnen landen, dat die ook mogen bestaan. Dat die verscheidenheid mogen hebben. Want wanneer we allemaal gaan zorgen, dat in ons eigen gebied het beter kan, is dat ook waar we het kunnen gaan halen.
En dat is wat ik wil gaan doen!
En dat is precies waarom ik daar geschikt voor ben.
In het dagelijks leven, ben ik huisvader. Ik mag straks de kinderen weer gaan ophalen. En dat is leuk! Maar ik heb daarnaast ook nog een uit de hand gelopen hobby: en mijn uit de hand gelopen hobby is politiek. (En dat komt..) Ik zet mij zowel in de gemeente in — voor het lokale geluid; voor het dichtbij halen en dat aan de keukentafel bespreken wat er speelt; om te gaan kijken van hoe kunnen wij onze leefomgeving, onze sociale netwerken in die samenleving, hoe kunnen we die beter maken? Hoe kunnen we gaan zorgen dat we respect voor elkaar hebben? Hoe kunnen we naar elkaar luisteren? Elkaar begrijpen! — en dat meenemen. Dat is hetgeen wat mij een beetje anders maakt dan de 'standaard lokaal'. Ik kijk naar het "vertikaal". Want ik zie dat je het lokale, om dat mogelijk te maken, moet je gaan samenwerken. Moet je gaan kijken; (zo van, ok,) om het lokale niet beperkt te hebben de grenzen van een gemeente; dan moet je dus de regio gaan zien. Dan moet je van lokale politiek de stap maken naar regionale politiek. Die samenwerking aangaan.
Vanuit de regio herken je jouw eigen identiteit, je eigen cultuur, de eigen omgangsvormen... Dan ga je op een gegeven moment ook weer een stap verder. We gaan steeds verder in dat vertikaal. Erken je ook dat jouw worsteling, van jouw regio, ook hetzelfde is welke de ander ook heeft.
Ik woon in Apeldoorn, mooi op de Veluwe. Ook een regio (eigenlijk), in Gelderland. Ik kom van origine uit Friesland. Daar geboren, opgegroeid, op gegeven moment migreer je — zo noem je dat dan. En zo zie je dat die belangen, en de manier hoe we met elkaar omgaan, eigenlijk heel erg belangrijk is. Er is dus dat gedachtegoed: Wat als mijn regio zelfstandig zou zijn? Hoe moet je het dan in gaan richten? Als we nu gaan kijken hoe je dat kan realiseren, tot op een bepaalde hoogte, is dat heel wenselijk. Zeker! Want, een sterke regio houdt in dat je een goede lokale economie hebt, goede verbindingen, goed onderwijs. Eigenlijk alles wat je verlangt wat de politiek voor jou mogelijk maakt. Dat wil je gewoon geregeld hebben. Je wilt dat daaruit vertrouwen uit voort komt. Vertrouwen moet de politiek geven. Dat kan doordat je het als regio mag gaan realiseren. Tenminste, dat is mijn uitgangspunt.
En dan kom je direct tegen: waarom kan dat niet? Waarom kunnen wij die betere samenleving niet maken? Of waarom is dat zo moeilijk? Of waarom lopen we er zo tegen aan?
En dan, als ik dan vanuit mijn regio, vanuit mijn gemeente, vanuit mijn provincie, denk, op een gegeven moment merk ik gewoon: die poliek. Er wordt iets besloten in "Den Haag". De waan van de dag regeert daar. Er wordt over de "macht" gesproken als zijnde van "welke partijen zitten in de regering en de rest doet er niet meer toe". En is dat de manier hoe wij dan die samenleving kunnen inrichten? Nee, als je dan kijkt naar de Europese parlementsverkiezingen die voor de deur staan. Dan zie je allemaal dezelfde partijen die —daar!— aan het vechten zijn om daar een machtspositie te hebben. Die willen dat ook in Europa hebben. Is dat nu de manier —die "Haagse" manier— hoe wij verder komen voor onze eigen regio, en ook in Europa? Die twijfel heb ik.
En dat is juist waarom je mee moet doen! Je moet iedereen een alternatief bieden. Een mogelijkheid om het anders te doen. En die mogelijkheid om het anders te doen is heel makkelijk:
- Stem vandeRegio!
- Wees de stem van de regio
- De kracht van de regio
- Maak het voor iedereen van de regio
- Lokaal maatwerk van de regio
Het is eigenlijk een heel mooi riedeltje, waaruit je kan gaan denken. Maar het is een kleinere werkelijkheid. Die kleinere werkelijkheid is precies eigenlijk hoe ik het wil zien: Europa is niet 27 landen, of 28 — hangt er vanaf wie er allemaal weer bij komt en weer weggaat — nee, het is een samenwerking. Een samenwerking waar iedereen respect heeft voor elkaar. Want als je respect hebt voor elkaar, dan kan je gaan werken naar vrede, kan je gaan werken naar rust, kan je naar stabiliteit toe... en die stabiliteit geeft weer welvaart. Omdat je daarmee een goed inkomen kan hebben en niet de wereld om je heen vernietigd. Daarme is Europa, heel ver weg, complex en wat al niet. Maar het is ook een arena om het te gaan regelen. Om het daar te regelen, dat het hier — in mijn regio, mijn gemeente, mijn provincie — mogelijk gemaakt kan worden. Als, we daar heel hard aan gaan werken: hoe zit dan die relatie tussen het lokale en het Europese?
Kijk, om een zetel te krijgen voor het Europees Parlement heb je 180.000 stemmen —pak-em-beet— nodig. Misschien wel 200.000, maar het hangt een beetje af van de opkomst. Maar stel: je krijgt die zetel! Dat is het doel. Daarom doe je ook mee. Je wil ook die kans hebben om je dat te halen. En daarvoor: iedere stem die telt! Want iedereen die het overweegt, die zou eigenlijk gewoon moeten stemmen. Want als je dat keer-180.000 hebt, dan heb je waarschijnlijk die zetel te pakken. Dan kan je dat werk gaan doen! Dat is ook het doel.
En stel, het wordt mij gegunt om naar Europa te mogen. Om namens jullie... wat houdt het dan in? Dat houdt in: het politiek werk gaan doen. Dat houdt in dat je in een aantal commissies gaat deelnemen. Het liefst als een volwaardig lid. Dat je kan gaan stemmen. Dat je kan meewerken aan het produceren van die richtlijnen, die we met elkaar afstemmen, zodat het voorwerk gedaan is. Want wat ik nu merk is — naast dat ik in de gemeente bezig ben, en in de provincie het zo goed mogelijk probeer, dat in combinatie met dat ik ook nog ondersteun in de Eerste Kamer — zie ik er vanuit Europa best wel veel regelgeving naar Nederland toe komt. Wanneer er veel regelgeving naar Nederland toe komt moeten we dat natuurlijk verwerken. Dat doen we gewoon in de Staten-Generaal. Daar, samen met de regering, implementeren we het Europees beleid. En het zou toch mooi zijn, wanneer wij zorgen dat al dat beleid dat uit Europa komt al voorbereid is om die toepassingsruimte te hebben op lokaal niveau. Dat we ook daadwerkelijk lokaal maatwerk kunnen maken.
Want dat is wat we eigenlijk willen. Als we dat kunnen bereiken — dan zijn we er! Dat is precies waarom vandeRegio meedoet aan de Europese verkiezingen.
6 juni: stem lijst 16. vandeRegio
(welkom in Europa jonguh)