thema /
door vandeRegio
Stellingen:
-
Stemrecht:
Jongeren vanaf 16 jaar moeten stemrecht krijgen bij Europese verkiezingen
Betrekken van jongeren bij de toekomst van Europa is zeer belangrijk. Omdat verkiezingen iedere 5 jaar zijn, zal de generatie-eerste-stemmers dan tussen de 16 en 21 jaar zijn. Met de verschuiving van "vanaf 18 jaar" naar "vanaf 16 jaar" wordt ook meer aangesloten bij de bewustwording in burgerschap die op de middelbare school en het MBO wordt aangeboden.
-
Referendum:
Het moet mogelijk worden om in alle EU-landen gelijktijdig een referendum te houden over Europese besluiten.
vandeRegio is voorstander van volksraadplegingen op ieder gepast niveau, dus ook Europees. In de praktijk zal een referendum haalbaarder zijn te organiseren op een regionale schaal. De EU is in deze te hoog over.
-
Verkiezingen:
Bij verkiezingen voor het Europese Parlement moeten burgers kunnen stemmen op een partij of een kandidaat uit een andere lidstaat.
vandeRegio wil dat mensen hun eigen vertegenwoordiging kunnen kiezen. Door de landsgrenzen uit te gummen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, wordt de huidige "recht van EU-burgers om zich te registreren als stemgerechtigd in het land waar ze wonen" een algemeen goed, zonder de huidige administratieve verzwaring. Een Nederlander die in Nederland woont zou bijvoorbeeld op een Griek kunnen stemmen omdat die bijvoorbeeld het beste een broodnodig andere visie op economische hervormingen vertolkt. Het is aan de Europese Unie om met de landen afspraken te maken hoe dat vorm gegeven kan worden. Op dit moment is de organisatie — praktijk en cultuur — van verkiezingen iets wat landelijk op een subsidiariteitsbezwaar stuit. Een Europese Kiesakte zou dan ook de veelheid van verschillende kiesdrempels en waarborgen aan elkaar gelijk moeten stellen. Het liefst ook nog verbeteren! vandeRegio heeft geen behoefte aan de verzwaring van de toegankelijkheid tot verkiezingen, mede door een erfenis vanuit andere landen. Het Nederlandse kiessysteem is verre van perfect, maar is toch op veel onderdelen meer wenselijk om te behouden.
-
Europees referendum:
Europees referendum bij belangrijke besluiten invoeren
Een referendum — ook op Europese schaal — is een belangrijk instrument voor volksraadpleging.
-
Europese Kieslijst:
Europese kieslijsten toestaan
-
Onderdrukking:
Onderdrukking door grote bedrijven is meer zorgwerkkend dan onderdrukking door overheden.
Onderdrukking is in beide gevallen zorgwekkend. Binnen een democratische rechtsstaat — of zolang het daar nog wel beetje op lijkt — zijn er voor burgers meer mogelijkheden om die overheid ter verantwoording te roepen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld verkiezingen ook voor. Om grote bedrijven te laten inboeten hebben we een daadkrachtige rechtsstaat nodig; dan is het een taak van de volksvertegenwoordiging om adequaat op te treden.
-
Wijsheid van het volk:
De bevolking maakt slechte beslissingen
Vertrouwen hebben in de beslissingen van de bevolking, staat centraal in de democratie. Meestal worden we geleid door gezond verstand. Overal zijn goede inzichten te vinden. Het is de taak van de volksvertegenwoordiging om een balans te vinden tussen wijsheid en populisme, en altijd een afweging maken tussen het meebewegen en tegen de stroming in gaan. vandeRegio wil dat de bevolking meer wordt betrokken bij besluiten. Ze op een hogere trede van de participatie-ladder zetten. Zoals het bieden van de Right to Challenge. Wanneer overheden daarin falen, dan blijft als enige beslissing van de bevolking nog de verkiezingen over.
-
Meerderheidsopvatting:
Het is belangrijk dat de overheid de meerderheidsopvatting volgt, ook al is het verkeerd.
-
Democratie:
Democratie is meer dan een besluitvormingsproces.
Inwoners betrekken moet het doel zijn van overheden in een democratie. Het is meer dan alleen een besluit. Het gaat ook om informeren, bespreken en uitvoeren. De betrokkenheid geeft draagvlak — ook wanneer het besluit haaks lijkt te staan op het belang van de inwoner. Betrokkenheid geeft de mogelijkheid om uit te leggen, en om andere inzichten mee te nemen zodat er uiteindelijk (meer) win-win ontstaat. vandeRegio wil dat democratische processen op de kleinst mogelijke schaal wordt terug gebracht, zodat het proces op een menselijke schaal is te begrijpen en aan deel te nemen. Lokaal kunnen we veel meer, want de schaal van landelijk en EU is te hoog over.
-
Stemgerechtigde leeftijd:
De leeftijd waarop je mag stemmen voor het Europees Parlement moet omlaag van 18 jaar naar 16 jaar.
Betrekken van jongeren bij de toekomst van Europa is zeer belangrijk. Omdat verkiezingen iedere 5 jaar zijn, zal de generatie-eerste-stemmers dan tussen de 16 en 21 jaar zijn. Met de verschuiving van "vanaf 18 jaar" naar "vanaf 16 jaar" wordt ook meer aangesloten bij de bewustwording in burgerschap die op de middelbare school en het MBO wordt aangeboden.