thema /
door vandeRegio
Stellingen:
-
Begroting:
EU-landen die zich niet aan de begrotingsregels houden, moeten altijd worden gestraft.
De begrotingsregels zijn strenge richtlijnen die nagestreeft moeten worden. Worden ze overschreden, dan moet het land dat aan de Europese gemeenschap verantwoorden. Straffen is een middel dat het moeilijker maakt om het jaar daarop wél aan de begrotingsregels te voldoen. In de verantwoording kunnen landen wel aangeven hoe ze bepaalde zaken gaan hervormen in de hoop hierna wel binnen de begrotingsregels te eindigen. De impact van de Corona-crisis op de economie en overheidsfinanciën heeft laten zien dat overmacht maatwerk vraagt ten opzichte van de regide begrotingsregels.
-
Mediavrijheid:
EU-landen die de vrijheid van media schenden moeten financieel worden gestraft.
De vrijheid van de media en hun onafhankelijke taak te controleren en rapporteren is crusiaal binnen onze democratische rechtsstaat en de Europese waarden. vandeRegio wil dat de media onbelemmerd hun taken kunnen uitvoeren. Reflectie op de kwaliteit kan wel onderdeel zijn van het publieke debat. Wanneer EU-landen de media ondermijnen, dan moeten we als EU opzoek gaan naar de best passende maatregelen. Een boete kan, maar het gaat om het afschrikkende effect en mag niet betekenen dat landen zich van hun verantwoordelijkheid afkopen.
-
Fundamentele Europese waarden:
De EU moet kunnen ingrijpen in nationaal beleid van lidstaten, als zij fundamentele Europese waarden schenden.
vandeRegio wil dat de EU doorpakt met artikel 7 TUE, want dat ingrijpen kan ze (op papier) al.
-
Veto-recht:
Iedere lidstaat moet belangrijke beslissingen tegen kunnen houden.
Het veto-recht staat ter discussie. Enerzijds moet een land niet gedwongen worden om ongewenste regelgeving opgelegd te krijgen. Daar is het veto voor. In het kader van de uitbreiding van de Europese Unie is vandeRegio voorstander om het veto-recht af te zwakken tot een "verwerping door drie landen". Het voordeel is dat ook niet één land jarenlang vooruitgang kan tegen houden. De achterliggende gedachte moet altijd zijn dat er naar werkbare compromissen wordt gestreeft, welke ook eer doen aan minderheidsbezwaren.
-
Gemeenschappelijk Buitenlandsbeleid:
Er moet een gemeenschappelijk buitenlands EU-beleid komen, ook als de zelfstandigheid van Nederland daardoor wordt beperkt.
-
Solidariteit:
Rijke EU-landen moeten de armere landen financieel ondersteunen.
-
Belasting heffen:
De EU moet de mogelijkheid krijgen om zelf belasting te heffen
-
Belastingsrecht:
Alleen lidstaten mogen belasting heffen en de EU niet. Dat moet zo blijven.
Belasting is één van de onderwerpen waarover o.a. Nederland structureel een subsidiaritietsbezwaar heeft uitgesproken. Het idee daarachter is dat wanneer je inwoners belast, dan moeten ze ook de vruchten plukken. Dit is om het relatief hoge belasten goed te praten: ze krijgen er ook veel voor terug. Europa is hiervoor te groot en de onderlinge verschillen te divers. Nu wordt dat in een landelijke herverdeelsleutel gestopt. vandeRegio wil eigenlijk dat deze herverdeelsleutel op regionale schaal komt te liggen.
-
Lobbyverbod:
Oud-leden van het Europees Parlement mogen minimaal 5 jaar geen werk doen om de besluiten van dit parlement te beïnvloeden.
Een lobbyverbod is een goed principe en iets wat echt nodig is voor de EU. vandeRegio vindt een time-out periode van 2,5 jaar al voldoende, maar zal ook instemmen wanneer de termijn zelfs 10 jaar zou worden.
-
Europese waarden:
De EU moet minder geld geven aan lidstaten die de democratische basisregels niet respecteren.
De Europese waarden zijn belangrijk. Democratie staat daar centraal in. Dat moeten we stimuleren. Dus wanneer een lidstaat haar taken verwaarloosd dan moeten er gevolgen zijn. Vooral wanneer dat bewust en moedwillig gebeurd. vandeRegio begrijpt korting als een boete. Deze boete is een soort van waarschuwing voordat er een artikel-7-procedure wordt gestart.