thema /
Wij zetten ons in voor een Europese Unie die de eenheid in verscheidenheid als leidraad neemt. Een Unie dus die de taalkundige en culturele verscheidenheid in de EU respecteert, maar tegelijk wel de fundamentele waarden en vrijheden beschermt.
Beleidsvorming moet zo dicht mogelijk bij de burger gebeuren. De EU mag dus nooit uitgroeien tot een superstaat die boven de hoofden van de burgers beslist. De Unie moet groeien van onderuit, in die domeinen waar ze een meerwaarde kan betekenen, en mag niet van bovenaf worden opgelegd. Bij nieuw voorgestelde initiatieven gaan we dan ook na of de beleidsdoelstellingen niet beter op een regionaal, nationaal of lokaal niveau gebeuren (subsidiariteit) en of het optreden van de EU proportioneel is. Het is daarbij van belang dat de impact van voorgesteld beleid voor de individuele lid- en deelstaten duidelijk is. Wij zetten ons in om de verschillende regio's in Nederland, ook rechtstreeks in het Europees Parlement vertegenwoordigd te krijgen.
Europa moet ook openstaan voor de zogenaamde ‘interne uitbreiding’. Verschillende naties zoals Baskenland, Catalonië en Vlaanderen evolueren geleidelijk naar onafhankelijke staten. Door interne uitbreiding worden die nieuwe staten, indien ze dat willen, automatisch lid van de EU. Een versneld toetredingsproces kan bijvoorbeeld ook gelden voor Schotland, indien zij zich in de toekomst volledig onafhankelijk zouden besturen.
Stellingen:
-
Ontwikkeling regio's:
De EU moet minder geld uitgeven aan de ontwikkeling van arme gebieden binnen de EU
Nee, juist het tegenovergestelde! Door de investering in alle regio's — met nadruk op de armere regio's — wordt door een impuls in de economie het welzijnsniveau opgekrikt. Als het aan vandeRegio ligt dan zouden alle regio's worden verheven tot zelfstandige en zelfredzame gebieden. Dit cohesie-beleid zou dan ook binnen Nederland betekenen dat er aandacht en middelen gaan naar de provinciën die nog altijd een inhaalslag te maken hebben.
-
Steun lidstaten:
Steun van sterke lidstaten aan economisch zwakkere lidstaten voortzetten.
Het is een verantwoordelijkheid van iedere regio/lidstaat om haar partners te helpen met het versterken van ieders economie en daarmee levensstandaard. Zo moeten wij als Nederland ook verantwoordelijkheid voelen voor het overeind houden van de sociale voorzieningen in Oost-Europa. Vooral omdat het lijkt alsof de arbeidsmigranten die we hierheen laten komen, daar een halve generatie laat leeglopen.
-
Sociale voorzieningen:
Als EU strengere regels hanteren ter bescherming van sociale voorzieningen
Hiervoor heeft/had de EU haar Cohesiebeleid. vandeRegio wil dit juist breder gaan inzetten. Nederland maakte er geen gebruik van, terwijl op regionale schaal binnen Nederland de verschillen er wel zijn. Hiervoor kwamen Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) met het rapport: Elke regio telt! Meer informatie
-
Europese integratie:
Europese integratie zal leiden tot het verlies van de nationale identiteit en cultuur.
Binnen de Europese Unie moet er ruimte zijn voor de diversiteit van alle volkeren. vandeRegio kan Nederland zien als een regio met haar eigen nationale taal en cultuur, — wanneer jij daar blij van wordt en wanneer je moeite hebt met de Europese waarden — maar we erkennen vele verschillende identiteiten en culturen al binnen het Nederlandse grondgebied. Om een paar te noemen: de Fries, de Zeeuw, of de Tukker. De verscheideenheid van Europa laat dit perfect bestaan naast de Duitser, Italiaan of Catalaan. Dit is exact de reden waarom alle volkeren in Europa profeit hebben van de Europese integratie, omdat ze daarmee hun eigen identiteit en cultuur kunnen behouden, evenals anderen ook hun eigen identiteit en cultuur wordt gegund.
-
Samenwerkingsverbanden:
Ik ben voor regionale en supranationale samenwerkingsverbanden, zoals de Europese Unie.
Dit is de drijfveer van vandeRegio: belangen en besluiten naar het laagst mogelijke niveau te brengen (zoals de gemeenten) en dan in een gepaste samenwerking dit met elkaar afstemmen. De ene keer gaat zo'n regio over meerdere gemeenten, andere keer op provinciale schaal, maar ook over landsgrenzen heen... tot in de Europese Unie.
-
Subsidiariteit:
EU-landen moeten meer mogelijkheden krijgen om op sommige onderwerpen niet mee te doen en zelf regels te maken.
Regionaal maatwerk moet mogelijk zijn. Wanneer een land weloverwogen kan argumenteren waarom ze afwijkt van een Europese richtlijn, dan heeft het dat recht. vandeRegio herkent hierin 'subsidiariteit', namelijk dat besluiten zoveel mogelijk op het laagste niveau moeten worden genomen. Landelijk, of regionaal/provinciaal, of gemeentelijk. Daarmee het dichtst bij de inwoners en/of het fysieke onderwerp van die regels.