thema /
door vandeRegio
Stellingen:
-
Uitkering:
Het moet moeilijker worden voor EU-burgers om in een ander land een uitkering te ontvangen.
Gebruik maken van sociale voorzieningen hoort bij de rechten die (mede) komen vanuit arbeid. Wanneer iemand in Nederland werkt (of heeft gewerkt) dan betalen ze ook premies en belastingen. vandeRegio stelt voor om de fiscale landsgrenzen te vervagen; hierdoor worden mensen op dezelfde manier behandeld en worden niet benadeeld doordat hun arbeid "de grens oversteekt". Op Europese schaal zou het uitkeringsniveau kunnen worden herschaald naar de regionale levensstandaard.
-
Minimumloon:
De EU moet zich ervoor inzetten dat elke lidstaat een minimumloon invoert.
Een minimumloon is een waardering dat (voltijd) werk in een bestaanszekerheid moet kunnen voorzien. Per regio zijn er verschillende levensstandaarden. vandeRegio wil werken naar het vervagen van de fiscale grenzen binnen de Europese Unie en het bieden van gelijkwaardige bestaanszekerheid.
-
Rechtspositie:
Rechtspositie voor werkenden gelijk maken in de hele EU.
In principe ja: de rechtspositie van werkenden zou gelijk gemaakt moeten worden in de EU... mits de Nederlandse standaard als minimum genomen wordt. vandeRegio wil dat alle werkenden er op vooruit gaan. Om te beginnen moeten we gaan zorgen dat de rechtspositie (ook fiscaal en qua sociale zekerheid) van grenswerkers gelijk wordt getrokken. Het moet niet uitmaken of iemand in Nederland, of Duitsland, of België werkt en weer in een ander land woont, ook qua belastingen en gebruik van regelingen. Op Europese schaal is het nog wel de vraag of de afstemming mogelijk is tussen de verschillende werkculturen van Noord en Zuid Europa, ook met de hoogte van de pensioenleeftijd. Meer informatie
-
Sociale zekerheid:
De sociale zekerheid moet in stand gehouden worden, ook als de belastingen hierdoor omhoog gaan.
-
Werkloosheidsuitkering:
Europeanen die in Nederland hebben gewerkt, mogen een Nederlandse werkloosheidsuitkering ontvangen in het land waar ze wonen.
-
Behoeften:
Er moet worden gekeken naar in plaats van wat iemand kan, naar wat iemand nodig heeft.
Wanneer aan de (basis)voorwaarden wordt voldaan — dus wanneer iemand krijgt wat die nodig heeft — dan komen mensen tot ontplooiing van hun talenten. Dan gaan mensen vanzelf doen wat ze kunnen. Vanuit deze gedachte is vandeRegio voorstander van plannen zoals een basisinkomen.
-
Liefdadigheid:
Het zou het beste zijn om sociale voorzieningen af te schaffen en vervangen door liefdadigheid.
Liefdadigheid is beperkt tot de selectie en capaciteiten van de weldoener. Het is een extraatje. vandeRegio wil de sociale infrastructuur overeind houden, omdat zo de voorzieningen voor iedereen bereikbaar blijven en we — als samenleving in het geheel en politiek en overheid in bijzonder — met elkaar de verantwoordelijkheid delen om voor elkaar te blijven zorgen. Dit is de basis onder de Mienskip en het noaberschap.
-
Minimumloon:
Ieder EU-land moet een minimumloon hebben.
Een minimumloon is erkennen dat de levensstandaard in die regio op een bepaald niveau is en dat je daardoor ook als samenleving vindt dat je met een voltijdbaan boven het armoedeniveau moet kunnen blijven. vandeRegio ziet wel uitdagingen om deze regionale verschillen beperkt te houden. Niet in ieder land hebben de sociale voorzieningen een schakeling met die minimale levenstandaard. vandeRegio wil het minimumloon als referentiepunt pakken in de Europese afstemming van fiscaliteit, ook over de landsgrenzen heen. Bijvoorbeeld de beantwoording van de casus: kan een persoon die arbeidsongeschikt is geworden in Nederland de volledige uitkering krijgen wanneer die nu in Polen woont.