• door Pieter Copier op 28 mei 2024

    Stemmen op 6 juni: Wie thuis blijft, mag niet klagen

    Vier kandidaten uit gemeente Zevenaar op Europese verkiezingslijsten

    De verkiezingen voor het Europese parlement staan voor de deur. Donderdag 6 juni is het zover. Maar van verkiezingskoorts is nog geen sprake. Eigenlijk zou de gemeente Zevenaar met maar liefst vier kandidaten de spreekwoordelijke uitzondering moeten zijn. Het Zevenaars Nieuwsblad legde hen vijf vragen voor plus natuurlijk de bonusvraag: waarom moeten we volgende week gaan stemmen?

    Nog opmerkelijker is dat drie van de vier kandidaten uit Babberich komen. We hebben het niet nageplozen, maar durven de stelling aan dat er — in ieder geval de komende week — in heel Europa geen Europeser dorp te vinden is. Het drietal is lid van dezelfde partij, het debuterende vandeRegio, dus helemaal toevallig is het waarschijnlijk niet.

    De drie uit Babberich zijn Yvonne de Nerée van Babberich (14), politiek verbinder bij Onafhankelijk Politiek Nederland (OPNL) dat vertegenwoordigd is in de Eerste Kamer; rechtenstudent Boaz van Die (4) en good old Harry Staring (11), oud-wethouder en nog steeds gemeenteraadslid namens Lokaal Belang. Om misverstanden te voorkomen: de cijfers tussen de haakjes verwijzen naar hun positie op de kandidatenlijst.

    Waarom heeft u voor deze partij gekozen?

    Yvonne de Nerée: "Elke regio in Nederland moet een eigen Europarlementariër hebben die opkomt voor zijn of haar regio. Dan wordt het parlement herkenbaarder en beter bereikbaar. Wij willen politiek van onderaf, met lokaal maatwerk. We zijn niet rechts of links, maar centrumachtig. Als je dat te vaag vindt, schrijf dan maar op: links-progressief."

    Harry Staring: "Het is belangrijk dat kleine regio's echt gezien worden en een stem krijgen. In de Liemers moet er meer aandacht zijn voor economie, recreatie en de bereikbaarheid van dorpen. Dat laatste is compleet uitgekleed en overgelaten aan vrijwilligers."

    Boaz van Die: "Wij profileren ons als een lokale partij. Dat klinkt misschien tegenstrijdig bij Europese verkiezingen, maar we willen Europa dichter bij de mensen brengen en van onderaf aansluiting vinden. Je belt sneller met iemand uit je eigen regio dan met iemand die ver weg woont."

    Meer of minder Europa?

    Yvonne de Nerée: "Ik ben enthousiast over Europa. Het is goed als de EU meer invloed krijgt. Dan kun je bijvoorbeeld de vliegtaks voor alle landen invoeren en krijg je geen oneerlijke concurrentie."

    Harry Staring: "Minder Europa. Er wordt te veel vanuit Brussel aan de nationale regeringen opgelegd. In ben niet van met de vuist op tafel slaan, maar ik heb de indruk dat ze zich niet veel gelegen laten liggen aan wat wij in Nederland vinden. We moeten meer opkomen voor onszelf."

    Boaz van Die: "Meer! De invloed van Europa op ons dagelijks leven is groot. Met de basis die er ligt, ben ik het honderd procent eens. We moeten samenwerken en samen optrekken."

    Oekraïne erbij, Hongarije eruit?

    Yvonne de Nerée: "Hierover heb ik niet echt een mening, maar ik vind wel dat Europa meer moet opkomen voor de eigen belangen en de geopolitieke vleugels moet uitslaan."

    Harry Staring: "Oekraïne zeker er bij, want we hebben een bufferzone richting Rusland nodig en we mogen die mensen niet aan de beul overleveren. Hongarije moet erbij blijven om Orbán in de hand te houden. Anders wordt hij nog agressiever."

    Boaz van Die: "Oekraïne niet op korte termijn. Het land moet eerst zelf stabieler worden. Hongarije moeten we erbij houden om ze terug te brengen naar de kernwaarden en democratische beginselen van Europa. Daarvoor hebben we de instrumenten."

    Belangrijkste thema voor de komende jaren?

    Yvonne de Nerée: "Stabiliteit en meer oog voor lokaal maatwerk en de burger die in Europa woont."

    Harry Staring: "Eenheid, dus uitstralen naar het oosten en de Verenigde Staten dat we een blok zijn dat op het gebied van veiligheid de eigen broek kan ophouden."

    Boaz van Die: "Stabiliteit in brede zin. Dat betekent minder afhankelijk worden van de Verenigde Staten en China en van het Russische gas. We moeten in Europa zelf onze eigen dingen doen."

    Waarmee gaat u meteen aan de slag als u gekozen wordt?

    Yvonne de Nerée: "De privacywetgeving, want onze privacy wordt vaak aangetast door de overheid. En met de Europese subsidies, waarbij veel meer gelet moet worden op de regionale behoefte. Wat hebben we in Gelderland nodig, daar gaat het om."

    Harry Staring: "Zorgen dat de rust terugkeert in Nederland, met name voor de agrarische sector. We hebben in Nederland weer rust, reinheid en regelmaat nodig."

    Boaz van Die: "Een referendum over Europa in de Caraïbische gebieden. Ik heb een tijdje gewerkt bij de rechtbank op Bonaire. Daar is Europese wetgeving nu niet van toepassing en hebben de dollar in plaats van de euro. Dat vind ik heel raar."

    Waarom moeten we stemmen op 6 juni?

    Yvonne de Nerée: "Het is een democratisch recht en het gaat om de toekomst van Europa. Dat is niet zover van je bed als je denkt. Europa gaat over subsidies en handelsakkoorden en houdt toezicht op landen."

    Harry Staring: "Om te zorgen dat er mensen in het Europese parlement komen die weten wat de bevolking wil. Anders krijgt een kleine club het voor het zeggen."

    Boaz van Die: "Europa speelt echt een heel belangrijke rol. Mensen denken misschien dat het ver van hun bed is, mar dat is niet zo. Als je nu je stem niet gebruikt, mag je later ook niet klagen over Europa."