Stemtest
Dit betreft een Vlaamse/Belgische stemhulp, van onderandere De Standaard, VRT NWS en Het Belang van Limburg. Voor "plezier en vermaak" hebben we ook deze test opgenomen. Vooral ook om inzichtelijk te maken dat er klaarblijkelijk vanuit het oogpunt van stemhulpen niet veel anders wordt gedacht over wat relevant is voor de kiezer om stelling over in te nemen betreffende Europa.
Aan de hand van de onderstaande stellingen vergelijkt vandeRegio alsvolgt met de Belgische partijen die deelnemen aan de Europese Parlementsverkiezingen.
Stellingen:
-
GGO's:
De EU moet de teelt van meer genetisch gewijzigde gewassen (GGO's) toelaten.
De EU moet de biodiversiteit beschermen. Daarbij past niet de introductie van kunstmatige exoten die de inheemse verscheidenheid verdrijft in een monocultuur.
-
Elektrische auto's:
Het moet duurder worden om elektrische auto’s uit China in te voeren in de Europese Unie.
Door vergaande Chinese staatssteun worden deze elektrische auto's onder kostprijs aangeboden op de Europese markt. Door meer te belasten, wordt het speelveld gelijk getrokken. Op de achtergrond spelen ook de geopolitieke dominantie van de markt.
-
Gender:
De Europese Unie moet alle lidstaten aanbevelen om naast man en vrouw ook een derde mogelijkheid toe te laten op paspoorten.
Een vermelding van een 'x' als derde gender is een mogelijkheid om in de genderdiscussie tot een oplossing te komen. De EU-lidstaten gaan zelf over hun nationaliteit en daarmee over de paspoorten. Vanuit het perspectief van de rest van de wereld kan een 'x' of het diffuse van de gehele regenboog op weerstand stuiten, dus het kan zijn dat dit derde (generieke) gender elders niet welkom is.
-
Kenniswerker:
Geschoolde werknemers moeten gemakkelijker naar de EU kunnen immigreren.
Deze kenniswerkers zijn schaars op wereldschaal. vandeRegio ziet een twee-sporen beleid: 1) specialistische werknemers kunnen op uitnodiging naar de EU komen, 2) we moeten investeren in onderwijs en onderzoek om —ook!— deze talenten te ontwikkelen op Europese bodem. Meer informatie
-
Hernieuwbare energie:
Lidstaten van de EU die te weinig hernieuwbare energie produceren, moeten beboet worden.
Het doel moet zijn dat er over de gehele breedte meer hernieuwbare energie wordt geproduceerd. Wanneer dit niet lukt, dan moeten we met elkaar bekijken waarom dat niet lukt. vandeRegio ziet een boete als een verzwaring om het doel te kunnen bereiken. Het zou juist verlicht moeten worden. Wanneer de "boete" wordt omgezet tot een "investeringsverplichting", dan verandert deze gehele stelling.