Nee, defensie is een landstaak. De inzet van het leger is onder de verantwoordelijkheid van de (landelijke) regering. De Europese Unie zou prioriteit moeten stellen in de rol van vrede brengende diplomaat. De schaalvergroting van het oorlogsapparaat leidt alleen maar tot de aandrang om het ook te moeten gaan inzetten. vandeRegio is daarom ook geen voorstander om op te schalen tot 2% van het Brutto Nationaal Product, welke de NAVO als "norm" stelt voor haar leden. De EU zou (de wereld) moeten ontwapenen.
Meer informatie
Evenredige verdeling asielzoekers:Alle EU-landen moeten een evenredig aandeel asielzoekers opnemen.
Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Ook asielzoekers! Wanneer er hotspots ontstaan van vluchtelingenkampen dan zou de gehele Unie hun verantwoordelijkheid moeten pakken om dit niet tot mensonwaardige situaties te laten leiden, of een buitenproportionele belasting van een bepaalde regio. Zoals in 2019 Lampedusa een hotspot was, en nog altijd is, als landplaats van de oversteek over de Middellandse Zee. Gelijke spreiding is daar een middel voor. Het betekend wel dat ieder land verantwoordelijk is om haar capaciteiten op orde te houden. Ook binnen landen (zoals Nederland) zou een gelijke verdeling nagestreefd moeten worden. Ook om het draagvlak en belasting bij plaatselijke bevolking in orde te houden. Als gevolg hiervan is in 2024 in Nederland een "Spreidingswet" aangenomen, met doel om de gelijkwaardigheid van regio tot regio te mogen afdwingen, wanneer het vrijwillig de zorgtaak op zich nemen stokt. vandeRegio is geen voorstander voor dwang en financiële prikkels, maar de benauwde situaties moeten wel aangepakt worden.
Meer informatie
Eurocommissaris:Het Europees Parlement moet het recht krijgen om een eurocommissaris weg te sturen.
Ja, volgens vandeRegio het Europees Parlement heeft de democratische legitimiteit om de werking van de Unie te controleren. Zo zou het moeten!
Op dit moment wordt er te veel zeggenschap belegd bij de Raad van Europa, waarin de vakministers vanuit landsbelang bezig zijn. Ook de benoeming van een Eurocommissaris lijkt het recht van elk land te zijn. Een recht van de regering. Bij de vervanging van Timmermans werd er geen alternatief aangedragen anders dan Hoekstra. Het is schadelijk voor het vertrouwen in de democratische rechtsstaat wanneer benoemingen achter de schermen al rond zijn, zonder echte kritiek.
Meer informatie
Medicijninkoop:De EU-landen moeten samen medicijnen gaan inkopen.
Europa moet ook qua medicatie zelfvoorzienend worden, vindt vandeRegio. Dat kan door productie en gezamenlijke inkoop. We moeten minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse Pharma en de productie in Asië.
Meer informatie
Streamingdiensten:Streamingdiensten moeten in de hele EU hetzelfde aanbod hebben.
Het is aan de bedrijfsvoering hoe ze hun aanbod toespitsen op de gebruikers, ook regionaal en naar taal. vandeRegio ziet het wel als wenselijk dat haar gehele aanbod via een (interne) zoekfunctie toegankelijk is. Maar dat is niet een vereiste die we als overheid moeten stellen.
Meer informatie
Protectionisme:Alleen bedrijven uit de EU mogen in de toekomst eigenaar zijn van gaspijpleidingen en andere energie-infrastructuur in Europa.
Kritieke infrastructuur moet binnen Europese handen zijn. Hierin worden we niet/minder geconfronteerd met geopolitieke ontwikkelingen. Zo kan er ook met publieke middelen geïnvesteerd worden in de verbetering van het netwerk en de netcongestie bestrijden. vandeRegio ziet NUTS-voorzieningen en (energie-)infrastructuur het liefst in publiek bezit door overheden.
Meer informatie
Vliegbelasting:De EU moet belasting gaan heffen op kerosine, de brandstof van vliegtuigen.
De EU-landen heffen dezelfde belastingen. We moeten op Europese schaal deze belastingen verhogen, daardoor vliegbewegingen terugbrengen, waardoor de milieu-impact zoals depositie van stikstof wordt aangepakt. vandeRegio wil dat deze belastingopbrengsten rechtstreeks wordt gebruikt om te investeren in een internationaal en beter (hoge snelheids) treinnetwerk. Ook om een even-betaalbaar alternatief te kunnen bieden voor de reizen binnen de 750km.
Meer informatie
Trein:De EU moet geld steken in treinen in grensgebieden, bijvoorbeeld tussen Oost-Nederland en Duitsland.
vandeRegio: De grenzen tussen landen in Europa moeten we vervagen. In grensregio's zijn verbindingen naar de buurlanden hetgeen de kansen aanzienlijk vergroot. Er zijn regionale én internationale trein verbindingen nodig.
Meer informatie
Woningnood:Woningnood moet voor EU-landen een reden kunnen zijn om minder werknemers uit andere lidstaten toe te laten.
Woningnood pak je aan door woningen te bouwen, naar de vraag qua regio en demografie. Nederland heeft al jaren een schaarste gecreëerd — dat moeten we aanpakken! vandeRegio vindt het onbeschoft om groepen te stigmatiseren. Vooral omdat werknemers uit andere lidstaten nodig zijn om onze economie draaiende te houden en nodig zijn om de vacatures te vullen die ontstaan doordat Nederland nu massaal met pensioen gaat.
Meer informatie