Kieskompas
Kieskompas controleert alle antwoorden aan de hand van aangeleverde officiële partijdocumentatie. Dit is een heel arbeidsintensief en tijdrovend proces, en vraagt ook veel van deelnemende partijen. Daarom beperken we de deelname aan het Kieskompas tot partijen die bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen of de vorige Tweede Kamerverkiezingen een zetel hebben behaald of een zetel peilen bij de Peilingwijzer of bij twee afzonderlijke peilingbureaus in Nederland. Hierbij gaan wij uit van de bovengrens in de foutenmarge in de peiling. Dat betekent dat wanneer een partij volgens de peiling 0 tot 1 zetel peilt, Kieskompas in dat geval uitgaat van één zetel.
Stellingen:
-
Energieprijs:
Energie moet duurzamer worden, ook als dit leidt tot hogere energiekosten voor consumenten.
Door de transitie wordt juist duurzame energie steeds goedkoper, zodat de markt al zorgt dat we steeds minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en kernenergie. De hogere kosten komen doordat er netcongestie is en we achterstallige investeringen moeten combineren met het anders inrichten van het netwerk. Plus de toevoeging van accu's voor buffers en opslag in waterstof.
-
Grenscontroles:
Er moeten opnieuw grenscontroles tussen de lidstaten worden ingevoerd.
-
Duurzame landbouw:
De EU moet alleen duurzame landbouwen subsidiëren
-
Sociale zekerheid:
De sociale zekerheid moet in stand gehouden worden, ook als de belastingen hierdoor omhoog gaan.
-
Islam:
De islam vormt een bedreiging voor de Nederlandse waarden
-
Gezondheidszorg:
Door vrije marktwerking functioneert de gezondheidszorg beter.
-
Adoptierechten:
Homostellen moeten dezelfde adoptierechten hebben als hetroseksuele paren.
-
Veto-recht:
Iedere lidstaat moet belangrijke beslissingen tegen kunnen houden.
Het veto-recht staat ter discussie. Enerzijds moet een land niet gedwongen worden om ongewenste regelgeving opgelegd te krijgen. Daar is het veto voor. In het kader van de uitbreiding van de Europese Unie is vandeRegio voorstander om het veto-recht af te zwakken tot een "verwerping door drie landen". Het voordeel is dat ook niet één land jarenlang vooruitgang kan tegen houden. De achterliggende gedachte moet altijd zijn dat er naar werkbare compromissen wordt gestreeft, welke ook eer doen aan minderheidsbezwaren.
-
Werkzekerheid:
Het moet voor bedrijven makkelijker worden om werknemers te ontslaan.
-
Gemeenschappelijk Buitenlandsbeleid:
Er moet een gemeenschappelijk buitenlands EU-beleid komen, ook als de zelfstandigheid van Nederland daardoor wordt beperkt.