Europese Parlementsverkiezingen van 2024
U kunt naar de stembus op 6 juni 2024.
Kandidaten
- 1. S.G. (Sent) Wierda, Apeldoorn
- 2. A.C.M. (Ton) Raven, Geleen
- 3. A.A. (Lex) Ruyssenaars, Almere
- 4. B.A.S. (Boaz) van Die, Babberich
- 5. M. (Milica) Marinkov, Apeldoorn
- 6. M. (Marien) Weststrate, Krabbendijke
- 7. S.W. (Steven) de Rooij, Nunspeet
- 8. A. (Astrid) de Deugd, Vinkeveen
- 9. H. (Hassan) Razza, Arnhem
- 10. J.A. (John) Sweenen, Kootwijkerbroek
- 11. H.F.G.M. (Harry) Staring, Zevenaar
- 12. Y.A.A. (Yvonne) Edelman-Schaaf, Zeist
- 13. G.J.M. (Gerda) Brantenaar, Nieuwleusen
- 14. Y.I.M. (Yvonne) de Nerée tot Babberich, Babberich
- Samen willen wij het lokale geluid in Europa laten horen.
Stellingen:
-
Aparte munt:
Financieel sterkere lidstaten van de Europese Unie moeten samen een eigen aparte munt krijgen.
In de meeste plannen gaan uit van één munteenheid per land. Dus een splitsing. De stabiliteit van de huidige Euro is mede afhankelijk van de sterkere lidstaten. Dan is vandeRegio tegenstander. Wél is vandeRegio voorstander van aanvullende regionale munten, bijvoorbeeld om streekproducten te verkopen en een meer circulaire regionale economie.
-
Wapens voor Oekraïne:
De Europese Unie moet meer wapens voor Oekraïne aankopen.
-
Gezichtsherkenning:
De Europese Unie moet het gebruik van automatische gezichtsherkenning door de politie verbieden.
vandeRegio vindt privacy belangrijk. Mensen moeten de mogelijkheid behouden om te gaan en staan waar ze willen, in bepaalde anonimiteit. Door gezichtsherkenning en de koppeling van gegevens wordt er van iedereen — ook onschuldige burgers — een profiel en logboek gemaakt. We kunnen met de huidige snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie niet overzien waar deze data in de toekomst voor gebruikt kan worden.
-
Kernenergie:
De Europese Unie moet kernenergie blijven erkennen als duurzame energie.
De EU heeft de fout begaan om een uitputbare schaarse grondstof, welke ook nog eens zeer lastig afval geeft, als duurzaam aan te merken. vandeRegio ziet deze 'green-washing' als één van de grootte dwalingen van de periode 2019-2024.
-
Belastingstrekkingsrecht:
Elke EU-lidstaat moet zelf kunnen beslissen hoeveel belastingen ze heft op de winst van bedrijven.
Deze stelling is moeilijk voor vandeRegio. Enerzijds hoort het belastingtrekkingsrecht bij de EU-lidstaat zelf. vandeRegio wil dit zelfs verder decentraliseren en als een recht geven aan regio's. Anderzijds ziet vandeRegio ook de nadelige gevolgen van bedrijven die in een ander land gaan vestigen omdat ze een gunstiger belastingsysteem aantreft. Als oplossing voor deze padstelling ziet vandeRegio een taak weggelegd voor de EU om een richtlijn te geven waarin de bandbreedte van belasting-variabilitijd wordt beperkt.
-
Subsidiebeperking:
EU-lidstaten die de democratische regels niet respecteren, moeten minder geld krijgen van de EU.
De Europese waarden zijn belangrijk. Democratie staat daar centraal in. Dat moeten we stimuleren. Dus wanneer een lidstaat haar taken verwaarloosd dan moeten er gevolgen zijn. Vooral wanneer dat bewust en moedwillig gebeurd. vandeRegio begrijpt korting als een boete. Deze boete is een soort van waarschuwing voordat er een artikel-7-procedure wordt gestart.
-
Garantie:
De minimale garantieperiode op producten die verkocht worden in de Europese Unie, moet verlengd worden.
-
Landbouwsubsidies:
De Europese Unie moet stoppen met het subsidiëren van intensieve veeteelt.
vandeRegio vindt dat de EU consequent moet zijn: ze wil een duurzamere agrarische sector, dan moet je ook beginnen de niet-duurzame varianten minder (tot niet) te stimuleren. Dit is een langzaam proces, want in deze transitie hebben we te maken met 1) voldoende niveau van voedselvoorziening behouden en 2) de concurrentiepositie van import van niet-duurzame varianten van (b.v.) de Oekraïnse plof-kip. vandeRegio ziet de landbouwsubsidies als gereedschap om naar een duurzamere agrarische sector te gaan.
-
Terugnemen asielzoekers:
Landen die afgewezen asielzoekers niet terugnemen, moeten minder ontwikkelingshulp krijgen van de EU.
Wij gaan er gemakshalve vanuit dat afgewezen asielzoekers een correct verlopen procedure hebben doorlopen en afkomstig zijn van een land waar deze veilig naar terug kan keren. Dan zou de EU (of lidstaat) een terugkeer overeenkomst moeten hebben met dat land. Wanneer hieraan wordt voldaan, dan is het begrijpelijk dat er consequenties worden gesteld aan het niet terugnemen van de asielzoeker. Terugname kan onderdeel zijn van de afspraken die gemaakt worden met betrekking de ontwikkelingshulp.
-
Europese Commissaris:
Niet elk land van de EU moet nog een Europese Commissaris hebben.
vandeRegio wil meer Europees Parlement en minder Raad van Europa. Het gebruik dat ieder land een Eurocommissaris mag leveren is een privilege van de regering van de EU-lidstaten. Dit zou moeten vervangen kunnen worden door een open sollicitatie procedure. Zo zou de betere kandidaat gekozen kunnen worden in plaats van de draaideur-politicus.