Europese Parlementsverkiezingen van 2024
U kunt naar de stembus op 6 juni 2024.
Kandidaten
- 1. S.G. (Sent) Wierda, Apeldoorn
- 2. A.C.M. (Ton) Raven, Geleen
- 3. A.A. (Lex) Ruyssenaars, Almere
- 4. B.A.S. (Boaz) van Die, Babberich
- 5. M. (Milica) Marinkov, Apeldoorn
- 6. M. (Marien) Weststrate, Krabbendijke
- 7. S.W. (Steven) de Rooij, Nunspeet
- 8. A. (Astrid) de Deugd, Vinkeveen
- 9. H. (Hassan) Razza, Arnhem
- 10. J.A. (John) Sweenen, Kootwijkerbroek
- 11. H.F.G.M. (Harry) Staring, Zevenaar
- 12. Y.A.A. (Yvonne) Edelman-Schaaf, Zeist
- 13. G.J.M. (Gerda) Brantenaar, Nieuwleusen
- 14. Y.I.M. (Yvonne) de Nerée tot Babberich, Babberich
- Samen willen wij het lokale geluid in Europa laten horen.
Stellingen:
-
Artikel 7 VEU:
Het moet mogelijk worden om een land uit de EU te zetten als het zich niet aan de basisregels voor democratie en rechtsstaat houdt.
Naast dat het mogelijk moet worden, vandeRegio vindt ook dat de EU dat moet doen. In artikel 7 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, opgesteld in 1992 te Maastricht, zijn deze bepalingen al vormgegeven. Meer informatie
-
Leeftijdsdrempel:
De EU moet sociale media verplichten ervoor te zorgen dat jonge kinderen niet op hun app kunnen.
Vergelijkbaar aan een leeftijdscategorie bij films, moeten we ook andere media naar geschiktheid in kaart kunnen brengen. En exploitanten verzoeken om kinderen actief in bescherming te nemen, door ze te weren.
-
Museumkaart:
Er moet een Europese museumkaart komen.
Er is veel cultuur in Europa om te delen en toegankelijk te maken. Een museumkaart is aan de culturele sectoren om zelf te organiseren (niet een taak van de EU om te financieren). In Nederland kennen we de museumkaart en het zou een mooi exportmiddel zijn om de Europese culturele diversiteit toegankelijker te maken.
-
Glyfosfaat:
De EU moet het gebruik van landbouwgif met glyfosaat volledig verbieden.
Volgens vandeRegio moet de bescherming van de biodiversiteit een hoge prioriteit krijgen. Daarbij past geen middel — een gif — dat zorgt voor een totale kaalslag, dat alles vernietigd, met alle gezondheidsrisico's. Alleen maar omdat na die reset de monocultuur hoog productief kan zijn.
-
Afval:
De EU moet de uitvoer van afval naar landen buiten de EU verbieden.
We onderschrijven dat het onze eigen verantwoordelijkheid is om grondstoffen te hergebruiken. Een beetje circulaire regionale economie die zal afval tot een minimum reduceren. Daarna zal het aanbod voor export naar nul gaan. Toch is er ook economische waarde in afval en kan het begrijpelijk zijn dat er in andere landen toch behoefte is aan het Europese afval. Ook daar kan de beste expertise zijn om toch nog grondstoffen aan het afval te onttrekken. In de onderhandelingen zal vandeRegio zoeken naar een zwakkere implementatie dan een absoluut verbod, bijvoorbeeld komen met een beperkt vergunningstelsel.
-
Begrotingstekort:
De EU moet lidstaten een groter begrotingstekort toestaan dan nu het geval is.
De 3%-regel is een richtlijn. vandeRegio kan begrijpen dat er lidstaten zijn die het begrotingstekort heeft laten toenemen. Het is wél een taak van de EU om de lidstaten om verantwoording te vragen. De uitleg kan begrijpelijk zijn, als een gevolg van externe factoren zoals een instortende economie of een pandemie. Wanneer het begrotingstekort komt omdat er investeringen worden gedaan die toekomstbestendig zijn, dan moet het kunnen. Dan profiteren haar inwoners er van in hun levensstandaard. Een bezuinigingsronde alleen om deze richtlijn kan te veel schade aanrichten.
-
Toetreding:
Er mogen de komende jaren geen nieuwe landen bij de EU.
Er zijn lopende toetredingstrajecten. Vooral op de Balkan zouden deze eindelijk mogen worden voltooit. vandeRegio ziet wel dat er meer duidelijkheid moet worden geboden in de kansrijke en hopeloze trajecten. Bijvoorbeeld een land als Turkije zal nooit toetreden tot de EU.
-
Grenscontrole:
Er moeten weer grenscontroles komen tussen de landen van de EU.
vandeRegio blijft voorstander van het verdrag van Shengen. Door de minimalisering van de binnengrenzen in de Europese Unie bieden we mensen en bedrijven zoveel meer vrijheden. Hierdoor is het ook mogelijk om over-de-grens te werken.
-
Kenniswerker:
Het moet gemakkelijker worden voor geschoolde werknemers om in de EU te komen wonen en werken.
Deze kenniswerkers zijn schaars op wereldschaal. vandeRegio ziet een twee-sporen beleid: 1) specialistische werknemers kunnen op uitnodiging naar de EU komen, 2) we moeten investeren in onderwijs en onderzoek om —ook!— deze talenten te ontwikkelen op Europese bodem. Meer informatie
-
Verenigde Staten:
De EU moet een handelsverdrag met de Verenigde Staten afsluiten.
De huidige handelsrelatie verloopt goed, naar oordeel van vandeRegio. De vraag zal zijn welke toegevoegde bepalingen er in dat handelsverdrag zou moeten komen te staan. Op deze (onbekende) onderdelen zou een kritisch oordeel geveld moeten worden.