Europese Parlementsverkiezingen van 2024
U kunt naar de stembus op 6 juni 2024.
Kandidaten
- 1. S.G. (Sent) Wierda, Apeldoorn
- 2. A.C.M. (Ton) Raven, Geleen
- 3. A.A. (Lex) Ruyssenaars, Almere
- 4. B.A.S. (Boaz) van Die, Babberich
- 5. M. (Milica) Marinkov, Apeldoorn
- 6. M. (Marien) Weststrate, Krabbendijke
- 7. S.W. (Steven) de Rooij, Nunspeet
- 8. A. (Astrid) de Deugd, Vinkeveen
- 9. H. (Hassan) Razza, Arnhem
- 10. J.A. (John) Sweenen, Kootwijkerbroek
- 11. H.F.G.M. (Harry) Staring, Zevenaar
- 12. Y.A.A. (Yvonne) Edelman-Schaaf, Zeist
- 13. G.J.M. (Gerda) Brantenaar, Nieuwleusen
- 14. Y.I.M. (Yvonne) de Nerée tot Babberich, Babberich
- Samen willen wij het lokale geluid in Europa laten horen.
Stellingen:
-
Wapeninkoop:
EU-landen moeten vaker samen wapens en ander defensiemateriaal gaan inkopen.
vandeRegio wil dat we het Europese project van welvaart en vrede ons herinneren, ook in deze reurige tijden. Wanneer we investeren in wapens en defensiemateriaal is dat ook met de intentie ze te gebruiken.
-
Asielafspraken:
De EU moet afspraken blijven maken met landen als Turkije en Tunesië om asielzoekers tegen te houden.
De crux zit hem in "afspraken blijven maken". De EU moet met buurlanden blijven samenwerken om de instroom van asielzoekers en immigranten te reguleren. Dat de opvang in de regio zo menswaardig-mogelijk is en dat de kans vergroten dat mensen terugkeren zodra het in eigen land weer veilig is. Onderdeel van die afspraken is het terugbrengen van de smokkelroutes.
-
Recht van initiatief:
Het Europees Parlement moet het recht krijgen om zelf wetsvoorstellen te doen.
Als onderdeel van de controlerende taak — controleren wat de Europese Commissie en de Raad van Europa doet — kan het recht van initiatief bijdragen dat bepaalde onderwerpen die niet/amper worden opgepakt met hulp vanuit het Europees Parlement wel in de stroom versnelling komen. vandeRegio ziet dat als één van de belangrijkste stappen om het een volwaardig parlement te maken. Wel wil vandeRegio benadrukken dat landen het recht van een subsidiariteitsbezwaar hebben, en dat recht wil vandeRegio uitbreiden naar de regio's zoals de provincies. We moeten versterken dat er beleid gemaakt kan worden en dat dat beleid met de (vertegenwoordiging van) de inwoners tot maatwerk wordt gemaakt.
-
Medicijnen:
De EU moet geld steken in het maken van medicijnen in Europa.
Europa moet ook qua medicatie zelfvoorzienend worden, vindt vandeRegio. We moeten minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse Pharma en de productie in Asië.
-
Erasmusbeurs:
Studenten met minder geld moeten een hogere Erasmusbeurs krijgen dan studenten met meer geld.
Een Erasmusbeurs maakt studeren in andere EU-landen mogelijk. De horizon verbreden! Soms hebben studenten extra financiële ondersteuning nodig.
-
Kernenergie:
De EU moet kernenergie blijven erkennen als vorm van duurzame energie.
De EU heeft de fout begaan om een uitputbare schaarse grondstof, welke ook nog eens zeer lastig afval geeft, als duurzaam aan te merken. vandeRegio ziet deze 'green-washing' als één van de grootte dwalingen van de periode 2019-2024.
-
Vliegbelasting:
De EU moet landen verplichten vliegbelasting te heffen.
Alleen met een éénduidig beleid qua vliegbelasting kun je de milieu-impact op basis van gebruik aanpakken. Indien een land afwijkt, dan is dat een financiële prikkel die vergaande gevolgen heeft.
-
Uitzendbureau:
De EU moet de periode korter maken die mensen via een uitzendbureau mogen werken bij hetzelfde bedrijf.
Uitzendbureaus maken het mogelijk dat mensen tijdelijk ergens kunnen werken. Door de periode korter te maken vergroten we alleen maar de time-out perioden waarin mensen onnodig thuis zitten. vandeRegio ziet juist de noodzaak om de perioden langer te maken, zodat er meer continuïteit is bij werkgever en werknemer.
-
Toetreden:
Oekraïne moet worden toegelaten tot de Europese Unie.
De agressie van Rusland geeft Okraïne de noodzaak om haar toevlucht bij de EU te zoeken. Met open armen wordt ze ontvangen — begrijpelijk — maar zou dat ook zo zijn wanneer de geopolitieke situatie niet zo was veranderd? Er zijn genoeg redenen om een gereserveerde opstelling in te nemen. Het referendum van 2015 en de daarbij gedane toezeggingen, zou moeten betekenen dat Nederland een zeer kritisch opstelling zou moeten hebben. Ook de gevolgen van toetreding van een land in oorlog tot de EU en daarmee (indirect) de NAVO, kan zeer destructieve gevolgen hebben. Verzetten tegen toetreding is een manier om te voorkomen dat Europa in oorlog wordt gezogen. vandeRegio is vanwege de neveneffecten tegenstander van een versnelde procedure, maar wanneer de procedure gelijkwaardig is aan andere landen die werken naar toetreding, dan zal de afweging gelijkwaardig gemaakt worden. Tegen die tijd zou het lopende conflict beslecht moeten zijn.
-
Gegevens delen:
De politiediensten van EU-landen moeten gegevens vrij met elkaar kunnen delen.
Politiediensten moeten kunnen samenwerken tussen EU-landen, alleen niet vrijelijk en geautomatiseerd. Het is onduidelijk wat er bedoeld wordt met "vrij gegevens kunnen delen". vandeRegio vindt ook de privacy beschermen belangrijk en wil er vanuit gaan dat er geen gegevens worden gedeeld over personen die niet onderdeel zijn van een gedegen onderzoek. vandeRegio vindt het gepast om een restrictieve richtlijn te hebben die bepaald welke gegevens en op welke wijze deze gedeeld kunnen worden en verwerkt.