vandeRegio vindt dat deze bedrijven zelf gaan over hoe ze hun sociale netwerk inrichten. Wel kunnen we vanuit de EU een richtlijn meegeven die handvatten geven hoe hiermee om te gaan. Ook kan de EU de expertise en meldingen leveren die nepnieuws kunnen herkennen. Of het bedrijf doet dat middels haar eigen factcheckers. De EU mag haar macht nooit inzetten voor censuur.
Meer informatie
Nexit:Nederland moet uit de Europese Unie stappen.
De Europese Unie brengt ons (als Nederland) zoveel. We kunnen niet zonder en zouden niet zonder moeten willen. Wat wel moet gebeuren; is bespreekbaar maken waarin (door sommigen) de positie binnen de Europese Unie als een bezwaar wordt gezien. vandeRegio wil het politieke primaat regionaal gaan insteken. Van onder af, in al haar verscheidenheid. Wanneer de EU door ontwikkeld tot een monotone federalisme — die haar beleid oplegd — dan herkennen we wel de wens om afscheid te nemen. Alleen heeft de Brexit laten zien dat je er op achteruit gaat. We moeten de weerstand gebruiken om de Europese Unie juist beter vorm te geven waarin er ruimte is voor iedere regio om zelfstandig te zijn, met zelfbeschikking. Nederland moet van binnenuit het een mooier Europa maken.
Meer informatie
Nexit:Lidmaatschap van de EU is tot nu toe voornamelijk slecht geweest voor Nederland
De EU is juist goed geweest voor alle landen in Europa, zo ook Nederland. Economische groei komt door de samenwerking en toegang tot vele landen. Die Nederlandse handelsgeest kent geen grenzen. We zijn bancaire naar één munt gegaan: de Euro. De grenzen zijn in het dagelijkse leven en vakanties eigenlijk verdwenen.
Nederland haalt niet altijd het maximale uit haar lidmaatschap van de EU. Er zijn verbeter-kansen door een actievere rol van (de Nederlandse afvaardiging in) het Europees Parlement en een sterkere afstemming tussen Staten-Generaal en de regering voor hun Europese inzet. Een eigen verantwoordelijkheid voor de uitkomsten.
Meer informatie
Principieel is vandeRegio voorstander van referenda. Zeker bij zo'n verstrekkend onderwerp over de relatie met de Europese Unie, is de mening van alle inwoners van belang. vandeRegio is uitgesproken voorstander van "blijven" en wil dat debat gebruiken om een andere invulling toe te voegen aan het debat: de EU veranderen van een Unie van lidstaten tot een Europa van de Regio's. Europa moet democratiseren, anders valt ze uiteen. Dat doen we door meer contact met de inwoners, op een (kleinere) menselijke schaal. Hiervoor is de regio de sleutel.
Meer informatie
Onderdrukking:Onderdrukking door grote bedrijven is meer zorgwerkkend dan onderdrukking door overheden.
Onderdrukking is in beide gevallen zorgwekkend. Binnen een democratische rechtsstaat — of zolang het daar nog wel beetje op lijkt — zijn er voor burgers meer mogelijkheden om die overheid ter verantwoording te roepen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld verkiezingen ook voor. Om grote bedrijven te laten inboeten hebben we een daadkrachtige rechtsstaat nodig; dan is het een taak van de volksvertegenwoordiging om adequaat op te treden.
Meer informatie
Onderwijs:Kinderen moeten worden onderwezen met religieuze of traditionele waarden.
Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Kinderen mogen gaan inzien dat er een grote verscheidenheid aan culturen en ook religie is binnen onze (open) samenleving. Met onderwijs kunnen de waarden worden uitgelegd en vooral met elkaar worden vergeleken. Als rode draad kunnen de Europese waarden, vooral over tolerantie en wanneer je intolerantie niet hoeft te accepteren, worden genomen.
Meer informatie
Onderwijskwaliteit:Onderwijs van de hoogste kwaliteit is een recht die iedereen heeft.
Wat zich online afspeelt gaat makkelijk grenzen over. Zo ook criminaliteit. EU-landen moeten meer samenwerken om hun kennis van de talen te combineren met het bevoegd gezag om tot vervolging over te gaan. vandeRegio ziet de Europese Unie als de schaal — een regio — waarop het online verkeer in goede banen is te leiden. Richtlijnen van de EU zouden rechtstreeks toegepast moeten worden in al haar lidstaten, vooral die over digitale zaken, en helemaal over online criminaliteit.
Meer informatie
Ontwikkeling regio's:De EU moet minder geld uitgeven aan de ontwikkeling van arme gebieden binnen de EU
Nee, juist het tegenovergestelde! Door de investering in alle regio's — met nadruk op de armere regio's — wordt door een impuls in de economie het welzijnsniveau opgekrikt. Als het aan vandeRegio ligt dan zouden alle regio's worden verheven tot zelfstandige en zelfredzame gebieden. Dit cohesie-beleid zou dan ook binnen Nederland betekenen dat er aandacht en middelen gaan naar de provinciën die nog altijd een inhaalslag te maken hebben.
Meer informatie